Bold #1 – Say-Oh!

Bold #1 – Say-Oh!

Christopher Esposito

Say-oh!

Kun je me iets vertellen over je achtergrond?
Tot voor kort had ik geen band met de brillen-industrie. Toen ik jong was had ik een bijbaantje naast school en deed timmerwerk. Zelf iets creëren voor de eerste keer werd een openbaring en dat veranderde me voor altijd. Ik studeerde chemische technologie aan de Tufts University in Massachusetts, USA, en kwam naar Japan als onderzoeker voor een twee-jarige detachering. Daar belandde ik uiteindelijk als directeur van de Japanse afdeling van een groot chemisch concern. Bouwde daarnaast meubels in mijn vrije tijd als hobby en stelde een 600 m2 grote winkel samen. Als directeur kon ik me echter niet vinden in die politiek. Verliet de sleur en begon met het ontwerpen en maken van brillen en ze te distribueren. Ik voel een band met acetaat, het is zeer vergelijkbaar met hout, het is warm en heeft een eigen leven geleid.

Wat is het hoogtepunt van je carrière?
Denk niet dat ik dat al heb bereikt! Mijn doel als ontwerper en als vakman (om verschillende redenen) is om producten te ontwerpen en te maken die iemand over 100 jaar vanaf nu nog mooi vind. Veel ontwerpen worden bekeken in het licht van de huidige mode en sociale achtergrond, maar echt goed ontwerp is tijdloos.

Kun je iets vertellen over je ontwerpen / collecties?
Say-OH is een zeer brede lijn, een soort persoonlijke speelgoedkist … het varieert van relatief eenvoudige en draagbare ontwerpen tot ontwerpen gemaakt uit Damascus staal met elementen van gitaren. Allemaal heel draagbaar, maar met lichte eigenaardigheden, rijke kleuren en subtiele design elementen die je laten zeggen ‘oh!’, als het ware. De meer standaard brillen zijn goed voor gezonde inkomsten voor de winkels, de leuke aparte ontwerpen houden mij gezond!

Welke bril is de meest verkochte?
Afhankelijk van het land, maar over het algemeen hebben we enorm succes met onze beta P beta titanium brillen en onze BBM Damascus-combi monturen, het vleiende is dat de meeste van onze klanten uiteindelijk het montuur voor zichzelf bestellen samen met een aantal voor de winkel!

Wat vind je van de Nederlandse optiek markt?
Eerlijk gezegd, dit is onze eerste keer hier. De Nederlanders hebben de reputatie van zeer hoge normen voor design en kwaliteit, met een oog voor vernieuwing en innovatie, dus ik ben erg opgewonden (en een beetje zenuwachtig) om te zien wat iedereen zal vinden van mijn collectie.

Wie moeten je brillen dragen?
Gewone mensen, de gemiddelde persoon die een beetje kleur en levendigheid wil toevoegen aan hun leven. Ik ben niet een van de “mooie” mensen en ben niet goed in het aan de man brengen met foto’s van perfecte gezichten, en zou liever zien dat onze eigenaardigheden ons maken tot wie we werkelijk zijn. Aan het eind van de dag wil ik een Japanse grootmoeder zien in een veld met een schoffel in haar handen en een kleurrijke bril van ons op haar gezicht!

Wat is de meest inspirerende stad op aarde en waarom?
Sanjo, waar we wonen. Er is niet veel om naar te kijken, het landschap en de industrie, maar er is een geest van vakmanschap, voor het maken en creëren. Net als een dobbelsteen-maker die ik ken, die zijn huis laser gescand heeft bewerkt tot een kleine replica van goud, of de vriend die als deur-maker wordt beschouwd als een van de ambachtsmannen uit de top 100 van alle ambachten in Japan die ongelooflijk mooi schrijnwerk verbergt in zijn werk die niemand ooit zal zien of begrijpen, niet omdat het nood­zakelijk is, maar alleen omdat hij van de uitdaging houdt.

Als je iemand anders voor een dag zou kunnen zijn, wie zou je dan kiezen en waarom?
Mijn jongste zoon. Ik zeg altijd tegen mijn kinderen: ik ben mentaal 12 jaar en probeer dat naar 8 jaar te krijgen. Hij belichaamt wat een echt kind zou moeten zijn, een vlinder fladdert en komt overal dingen tegen. Kijkt en beleeft zoals de meeste kinderen doen zonder vooringenomenheid en toch herkent hij de dingen die de meeste volwassenen missen. Hij heeft een prachtige wereld in zijn eigen hoofd en ik zou willen dat ik die kon zien!

 

Geschreven door Bianca Oppelaar in opdracht van Bold Optical Fair. Niets van deze website mag zonder toestemming van Bold Optical Fair worden gekopieerd of op een andere manier worden gebruikt. Bold Optical Fair kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele onjuistheden en/of typefouten.

About the Author

Translate »