BOLD #4 – COLIBRIS

BOLD #4 – COLIBRIS

WOLFGANG RECKZEH EN FAMILIE

ColibriS Eyewear

Wolfgang Reckzeh is een meester-opticien die al jarenlang met passie werkt om goed passende monturen voor zijn klanten te vinden. Na het voltooien van zijn master opticien-opleiding start hij in 1990 zijn eigen brillenwinkel ‘Colibri’, samengesteld uit de Duitse woorden ‘Contactlinse & Brille’. Inmiddels werken hier 30 personen met het doel om iedere klant de perfect passende bril te kunnen bieden die past bij hun persoonlijkheid.

Wolfgang’s vrouw Susanne en meerdere klanten konden echter niet goed slagen in de winkel omdat de monturen te breed waren voor hun smalle gezicht. Vanuit deze behoefte is in 1999 daarom het merk Colibris ontstaan, met de toegevoegde ‘s’ voor Small face (en wellicht ook voor inspiratiebron Susanne) en de verwijzing naar het kleine kolibrie-vogeltje. Het was een onmiddellijk succes: het merk groeide uit tot een internationale leverancier van ‘Great glasses for small faces’.

Familiebedrijf
“Susanne was niet alleen mijn inspiratie, we runnen samen met onze twee dochters ons internationale merk”, aldus Wolfgang. Dochter Elena is het gezicht van Colibris en verkoopvertegenwoordiger. Vanuit haar studie Bedrijfspsychologie stort ze zich nu ook op de marketing van het merk. Tweede dochter Johanna treedt in de voetsporen van haar vader als opticien en vertegenwoordigt het merk op de internationale beurzen. Wolfgang benadrukt echter: “Colibris is een echt familiebedrijf maar zou niet mogelijk zijn zonder de 21 hard­werkende werknemers in design, logistiek en klantenservice.”

Eyeweartrends toegankelijk voor smalle gezichten
“Onze collectie biedt eenvoudige, elegante acetaatmonturen met delicate vrouwelijke vormen en kleuren. Daartegenover staan de ‘oversized’ monturen met een stoere en krachtige uitstraling.” De Colibris brillen en zonnebrillen zijn beschikbaar in vele kleuren van klassiek discreet tot extrovert en helder. “Op dit moment focussen we ons op metalen frames. Vooral de dunne en lichte roestvrijstalen monturen in ‘aviator style’ zijn nu onze favoriet.” Colibris hanteert hierbij een ‘Nordic design’ waardoor je bijvoorbeeld geen logo op de slaaphoogte ziet.

Custom frames
Sinds een aantal jaar is het mogelijk om een groot deel van de Colibris collectie custom te maken. “Als een bril niet perfect past vanwege bijvoorbeeld een kleinere neus, produceren we binnen drie tot vier weken een perfect passende en duurzame bril in Duitsland.” Binnen de lijn ‘Colibris manufaktur’ kunnen klanten de kleur aanpassen, de neusbrug, de grootte van het glas en meer. “Het is vooral belangrijk dat onze brillen comfortabel zijn zodat mensen ze graag dragen. We zijn hierbij een beetje geobsedeerd door het hoogwaardige vakmanschap dat je bijvoorbeeld terugziet in de ‘Buddenbrooks’ collectie.”

Colibris officieel volwassen
“In 2018 viert Colibris haar achttiende verjaardag. In Duitsland betekent dit dat je officieel volwassen bent. Voor ons is dit dan ook een goed moment om terug te kijken naar de afgelopen achttien jaar én om ons te laten inspireren door de feedback van onze klanten. Ons doel voor de toekomst is om deze feedback nog beter te verwerken zodat we dicht bij onze klanten blijven staan.”

Ontroerend moment
Wolfgang bestempeld de lokale opticiens waar hij met werkt als echte ‘partners in crime’. “Alleen zij kunnen de hoge kwaliteit waarborgen en de ervaring van een klant met ons merk zo optimaal mogelijk maken.” Op de vraag wat het allerbelangrijkst is voor Colibris antwoordt hij: “We hebben veel klanten die van ver weg komen omdat het zo moeilijk is om een goed passend montuur te vinden. Het is altijd een ontroerend moment wanneer zo iemand voor het eerst in zijn of haar leven kan kiezen tussen 5 of wel 10 passende brillen. Het is een moment vol blijdschap en dankbaarheid, voor de klant én voor ons. Dat is waar we het iedere dag voor doen.”

 

Geschreven door Bianca Oppelaar in opdracht van Bold Optical Fair. Niets van deze website mag zonder toestemming van Bold Optical Fair worden gekopieerd of op een andere manier worden gebruikt. Bold Optical Fair kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele onjuistheden en/of typefouten.

About the Author

Translate »