BOLD #5 – GOUVERNEUR

BOLD #5 – GOUVERNEUR

TIJDLOOS KLASSIEKE MEESTERWERKEN

Gouverneur

Ieder brillenmerk heeft uiteraard zijn eigen specialiteit en verhaal. In het geval van de klassieke monturen van Gouverneur is dit verhaal al 140 jaar oud en heeft het in combinatie met het bijbehorende vakmanschap zelfs de prestigieuze ‘Entreprise du Patrimoine Vivant-award’ opgeleverd.

ORIGINELE MACHINES
De Gouverneur Audigier fabriek is een van de oudste nog opererende montuur fabrikanten in Frankrijk, welke je kunt vinden in Morez in de Jura-streek – de bakermat van de Franse brillen-industrie. De fabriek werd in 1878 opgestart door Clément Gouverneur, met als doel elegante en vooral ook comfortabele monturen te ontwikkelen met het gebruik van edelmetalen. De hiervoor benodigde machines werden deels gebouwd door Zwitserse horlogemakers die hun precisie en vakmanschap in de machines verwerkten. Op dit moment worden deze zelfde machines nog steeds gebruikt om de authentieke monturen te maken.

REVOLUTIONAIR
Samen met Maxime Audigier en Émile Boisseau betrad Clément Gouverneur de optiekmarkt met een unieke creatie: een vlekkeloze “pince-nez” (neusklem). Hiervoor hadden zij een revolutionaire techniek ontwikkeld waarbij edele metalen zonder lassen omgezet konden worden in de duurzame, flexibele en naadloze brillen waar Gouverneur nog steeds om bekend staat. De gebruikte machine kreeg de naam ‘Demoiselle’: Alleen ongetrouwde vrouwen mochten de machines opereren – zo was er geen man om de geheime techniek aan door te vertellen.

TIJDLOOS KLASSIEK
De bril transformeerde met deze nieuwe techniek van een standaard koopwaar naar een accessoire van elegantie. Tegenwoordig werkt Gouverneur nog altijd op basis van de iconische klassiekers. De originele monturen worden letterlijk uit het archief gehaald waarna de vorm met de hand én de originele machines wordt aangepast naar de stijl van nu. Er zijn hierin vele kruislingse combinaties mogelijk door keuzes in de kleur van het goud, acetaat of leer, de neusbrug en het soort veren. Dit leidt tot comfortabele en elegante designs gebaseerd op pure lijnen en fijne metalen.

DETAILS
Binnen de fabriek heerst vanaf de allereerste creatie een passie voor details waarmee je ‘het verschil maakt tussen een gewoon en een buitengewoon montuur’. Vakmanschap staat dan ook enorm hoog in het vaandel: voor het maken van 1 montuur worden totaal 200 stappen doorlopen in 18 uur tijd, verdeeld over 4 weken. De unieke ‘savoir faire’ (know-how) heeft zelfs tot een prestigieuze award geleid.

ERFGOED AWARD
In 2017 ontving Gouverneur de award ‘Entreprise du Patrimoine Vivant’ – vrij vertaald naar de ‘Levend Erfgoed’-award. Het Franse Ministerie van Economie en Financiën erkent hiermee de toewijding van het bedrijf om de traditionele fabricatie-methoden te behouden tijdens het maken van de exclusieve brillen. De 140 jaar expertise gemixt met het inzetten van de laatste technologieën hebben het merk de reputatie opgeleverd van specialist voor exclusieve monturen.

GEBAKJES
In 1970 trad Francoise Morel-Mottet in de voetsporen van haar overgrootvader Clément Gouverneur. Zij bracht het merk naar internationaal niveau met authenticiteit en creativiteit als handelsmerken. Toen zij vanwege ouderdom het stokje door moest geven werd in 2014 de huidige eigenaar Philippe Girod gevonden. Geboren en getogen in de Jura-streek is Philippe erop gebrand om de kennis van Gouverneur te behouden, het creatieve avontuur aan te gaan en mensen uit te dagen met een andere visie naar de schoonheid en culturele rijkdom van de wereld te kijken. En Francoise? Die komt nog iedere week langs met gebakjes én verhalen over het Gouverneur van vroeger.

 

Geschreven door Bianca Oppelaar in opdracht van Bold Optical Fair. Niets van deze website mag zonder toestemming van Bold Optical Fair worden gekopieerd of op een andere manier worden gebruikt. Bold Optical Fair kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele onjuistheden en/of typefouten.

About the Author

Translate »